KUBA A PRAKTIKUM JEGYÉBEN: HOVÁ, MIT, MIKOR, MENNYIÉRT? TIPPEK FÜGGETLEN UTAZÓKNAK ÉS ITTHON MARADÓKNAK…

Na, akkor most rém praktikus leszek, mégpedig, nyilván, a saját tapasztalataim alapján. Mert az eddigi, Kubáról szóló bejegyzéseimben már mindenről szó volt, csak arról nem, hová érdemes menned Kubán belül, mit érdemes csinálnod, hogyan közlekedj, mennyi pénzt vigyél, mire számíts, mire vigyázz….stb.

Hová menj el? Attól függ, mennyi időt adsz magadnak a szigetre. Van egy “kiskör”, amit a, mondjuk, két hétig ott tartózkodók mindig megcsinálnak: Pl. Havanába érkeznek, a fővárosnak érdemes kb. minimum öt napot adni.

Havanna ezerarcú. Helyenként,  romjaiban is autentikus. Meg elegáns trópusi nagyváros is, óriási arcokkal. Néhány össze-vissza kép következik, utcai jelenetek, negyedek, autók, hangulatok…

P1100697

P1100686

P1100618

P1100704

P1100723

Álomszép palota-épület lepukkant lépcsőháza. Az emeleten a legelegánsabb havannai étterem működik. Hetekkel előre kell asztalt foglalni

 

P1100660

20170212_122130

20170210_093545

20170209_161326

20170209_144953

20170212_123025

Havannából aztán el kell menned Vinalesbe ( 3,5-4 óra busszal, az semmi) ami varázsos hely, gyönyörű. Vinales sok mindent kínál, pl. lovastúrákat, egyet  én is megcsináltam, csuda romantikus, amikor a ló ballag veled a hegyek, a tavak, a hegycsúcsok között, belegázol közben, mégpedig szügyig, a sebes patakba, onnan ki, dohányföldek, kávé- és banánültetvények, eszméletlen naplementék. Persze, van vezető, lovagolni sem kell hozzá tudni, én se tudok. Időnként leszállsz a lóról, megkóstolod a helyi kávét, a helyi rumot, a helyi gyümölcsöt, elszívsz egy dohányültetvényen egy punkt neked tekert szivart,  bámulod a kilátást, vagy pancsikálhatsz valami édesvízi hegyi  tóban. Aztán nyomás vissza a lóhátra. Nem mindegy , hová kéred a túrát, ragaszkodj  a Valle del Silencio-hoz, a Csend Völgyéhez. Mert az egy álom. Egy négy órás túra ára 20 dollár, többet ne is fizess érte. Használhatod a két lábad is, gyalogtúrák is vannak, mészkő monolitok és hasonló geológiai formációk között. Ki ne hagyd Vinales  barlangjait, némelyik megdöbbentő, a legkalandosabb közöttük a Cueva del Indio, az indián barlang.  Vináles, mondjuk 3 nap.

Na, itt van néhány kép Vinales-ről, kezdjük a barlanggal, aztán jön a többi…

P1100795

P1100740

P1100833

P1100753

P1100811

P1100843

P1100910

 

Alapjáraton el kell menned Trinidadba is. Nem csak azért, mert világörökség, úgy ahogy van, hanem mert megérdemli ezt a besorolást. Álomszép, igazi kis koloniális város, jó régi, van tengerpartja is, ahová helyi busz szállít ki, ha éppen nem akarsz taxizni, de legjobb visszatérni  a cuki terek egyikére, és egy mojito mellett élvezni a nyüzsit. Sok a turista, mégse zavarja ez az embert. Ott is lehet és nagyon érdemes lovagolni, ezek a programok készen kínálják magukat, nem nehéz hozzájuk jutni. Éjjel-nappal szól a városkában a zene, salsáznak végkimerülésig, millió étterem, bár, Tradiciók Háza, nem fogsz unatkozni.  Trinidad – úgy három napra saccolnám az ott eltöltendő minimális időt, én éppen négy napot maradtam. Ez a város 5 órányira fekszik Havannától délkelet felé, vannak oda buszok. Trinidad rém fotogén.

20170303_165717

20170304_161952

20170306_113315

20170304_123744

20170303_165724

Sokan ki nem hagynák Cienfuegost, a fehér várost, ami egyáltalában nem hasonlít a többihez. Makulátlan, ragyog és polgári. Szép.. A déli tengerparti szakaszon fekszik. De ott, szerintem, 1 éjszaka elég, nekem legalább is elég volt.

20170307_163958

 

20170307_102049És ezzel a két hetet nagyjából be is fejeztük, igaz?

Mivel utazz? Hát, vonattal ne. Kocsibérletet is felejtsd el, eszméletlenül drága és macerás. Inkább busszal. Vagy céltaxikkal, itt a költség 4-6 felé oszlik el, mert összeállhatsz más turistákkal, nagyon jó intézmény. A céltaxi fontos városokat és turista célpontokat rutin-szerűen összeköt, nem szabad többe kerülnie, mint a busznak, (vagy csak egy kicsivel) mármint telekocsi esetén.  A buszból nincs elég,  hamar megtelnek, még elővételben. Ne kockáztass azzal, hogy a csomagoddal csak úgy odasétálsz az állomásra, jegyet venni. Az emlegetett Trinidad és az ellenkező irányban fekvő Vinales alternativ buszokkal is megközelithető, sokkal kényelmesebb, mint a jól ismert Viazul-hálózat, aminek a végállomása általában a városok peremkerületeiben  van. Astra a neve ennek a másik busztársaságnak, ( korábban Cubanacán)  az Astra buszok  városi, központi szállodákból indulnak, nem a prériről, mint a másik, a jegy is a belvárosi hotelekben vásárolható, ajánlhatóan előző nap.

És mi van, ha tudsz hosszabban maradni?

Aki  3-4-5 hetet szán Kubára, az már messzebb is merészkedhet. Mint én is.

Itt van például a  csoda izgalmas Santiago de Cuba, na, ezt az utóbbit ki ne hagyd!!

20170228_100203

20170228_110634

És ha jól tudsz spórolni az idővel, akkor 2-3 napra menj el Santiagoból a világ, azaz a sziget leglegvégére, oda, ahová már Haiti közelebb esik, mint Havanna, egészen Keletre, Baracoába, ahol a kulináris gyönyörök csúcsa van, egészen más a konyha, mint máshol, és ahol tombol a trópusi egzotikum, annak minden járulékával. Santiagóbol millió céltaxi indul oda, sokkal gyorsabbak, mint a busz.

Jómagam négy napot szántam a végén pihenésre-búvárkodásra, elkukkantottam a Disznó-öbölbe, ahol kivételesen szép a tenger alatti világ, és nem bántam meg, de búvárpalack nélkül  is tud paradicsom lenni ez a hely.

20170308_120234

Maszkon át, a tenger felszínéről  is látod a színes halakat, a méregzöld murénákat. Cienfuegostól csak egy ugrás az egész, egy óra talán, Havannától sincs olyan messze, 2-3 óra. Én az utolsó napomon, a havannai reptérre, egyenest a Disznóöbölből (Playa Giron) céltaxival tettem meg az utat, hárman álltunk össze a fuvarra.Egy ötvenes évekből való Chevróval. Így a több órás utazás harminc dollcsimba került, nem olyan sok.

Mit vigyél magaddal?

Sok-sok pénzt. Kuba drágább, mint valaha is gondolnád. Lehet azért ügyesnek lenni, használni az olcsó helyi pesoért kapható olcsó vásárolni-valót, de ez rém limitált számú cikkre vonatkozik csak. Utcai pizza, városi közlekedés, városközi, tömegközlekedést szolgáló kamion, rém egyszerű maszek kifőzdék. Kb. ennyi. A rendes buszra már csak kubai konvertibilis valutáért, a cuc-ért szállhatsz fel, és ez minden másra is vonatkozik. Ne nagyon bízzál a bankautomatákban. Lehet, hogy nem lesz problémád velük, de sokszor vagy éppen le vannak robbanva, vagy nem fogadják el éppen a te kártyádat, sose fogod megtudni, miért. A kártyával fizetés csak a legelőkelőbb szállodákban funkcionál. Én bizony készpénzt vittem. A hasikámon hordtam , egy erre szakosodó test-övtáskában,  ez volt az én bankom. A szállásaimon kóddal zárható bőröndben tartottam ezt a testre fixálható bankot. Ezen kívül volt nálam mindig  két kis pénztárca, az egyikben a helyi pesot tároltam, a másikban az ottani másik fizetőeszközt, a cuc-ot. Nem olyan macerás, mint amilyennek esetleg látszik. A pénzt szakaszonként váltottam , túl sokat sose tartottam magamnál. A külön tárca azért kell, mert a kétféle ottani bankjegy összekeverhető és akkor rém rosszul bírsz járni. 1 cuc = 1 dollárral.  1 cuc= 25 pesoval.  Váltani pénzt mindenütt lehet, Cadeca-nak hivják a váltó_intézményt, sorba kell  állni 10-25 percig érte, annyi, nem vészes. A sorbaállás közben legalább ismerkedhetsz emberekkel. Én ezt tettem.

Mit ne vigyél?

Laptopot pl. Nincs olyan internet, hogy kellemesen tudd használni. Internet kártyát lehet venni, beütöd a telódba a kódot, keresel egy wifi helyet ( jelentősebb városok jelentősebb központjaiban, pl) ami, egyébként soha nem ingyenes, és reméljük, hogy szerencséd lesz. De szörfölni, guglizni, képeket megnyitni, telefonálni haza az interneten keresztül- ezt felejtsd el. A köznép számára a széles sáv – ismeretlen fogalom. Wifis helyek is csak 1-2 év óta léteznek, addig zéró lehetőség volt. Úgyhogy örüljünk annak, ami van.

 

Hol egyél-igyál?

Magán-éttermekben, a nevük PALADAR. Rengeteg van belőlük mindenütt, és általában jó a konyha. Árak egy tál kajáért egy itallal 6-16 dollár között ingadoznak. Mondom, hogy nem túl olcsó. Vagy egyél pizzákat a büfékből, Néha azt is lehet. Jóízűek és fél dollárba se kerülnek, azaz 5-10 pesoba. Hozzá egy facsart gyümölcslé, nagyon fini, talán 2-3 peso. Semmi.

Hol aludj? Casa particular-okban. Azaz magánszálláson. Áruk éjszakánként ( nem személyenként, hanem szobánként) 25-35 dollár között. Ezt, mondjuk kétfelé osztva, nem is nevezném drágának. A szobákhoz általában légkondi és feltétlenül egy fürdőszoba csatlakozik, nem kell a családdal  vagy másik vendéggel osztoznod. A net is tele van velük, bőven lehet turkálni, még utazás előtt. Szokás, hogy a házibácsi-nénik elintézik neked a következő városban a következő szállásodat. Mert egymás között van nekik egy ilyen informális hálózatuk. Ne aggódj, jól csinálják, érdekük, hallom, százalékot is fizetnek egymásnak ezért. Istenien működik. Ugyancsak a házigazdádnak elrebeged az egyéb vágyaidat és ő leszervezi. Alternativ turista-kirándulások, stb. És házikaját is főznek neked, ha rendelsz náluk. Egy ebéd/vacsi ára házaknál átlagosan 10 dollár.

Mitől óvakodj?

A jineterok-tól. A hivatásos turista-lovasoktól, akik iszonyúan tolakodóak, agresszívek és szemrebbenés nélkül hazudnak neked, csak hogy lehúzhassanak, miközben azt nyomják, hogy egyedül csak ők tudnak segíteni neked bármiben. Ez ott egy szakma. Ne foglalkozz velük. Nem biztos csak majdnem biztos, hogy át fognak verni. Jinetero-kal tele vannak a busz- és egyéb pályaudvarok. Ott vannak az utcán, a tereken, a bárokban, követnek, ajánlgatnak mindenfélét , erőszakoskodnak  a segítés ál-égisze alatt. Azonnal és habozás nélkül rázd le őket. Ha muszáj, légy goromba. El fognak menni, ha látják, hogy határozott vagy. Lehet őket kezelni.

Aztán még mitől óvakodj? Hogy a megszokott sztenderdeket várd el Kubában. Ellenkezőleg: a világ összes irracionális, szürreális dolga megtörténhet a szigeten.  Ha ezt tudod, ha előre számolsz az abszurditásokkal: hogy pl. leáll a távolsági busz, mert nincs hozzá pótkerék,  hogy egy vízum – hosszabbításért három helyen és hosszú órákig kell sorba állnod, hogy a pénzváltóban elfogyott a pénz, stb és azt mondod nagy lezseren: Kubában csak a kiszámíthatatlan a biztos, akkor – megfelelő humor bevetésével – GARANTÁLOM , hogy istenien érzed magad. Mert varázs, egyébként, az csőstül van.

Legjobb, ha tisztában vagy egy taxi árával, egy lovastúra árával, egy koktél, egy reggeli árával, egy transfer árával, és akkor nincs átverés. Még tetszeni is fog nekik a tájékozottságod.

Angolul egyre többen tudnak, alapcuccokat azért tanulj be spanyolul, ha nem beszélnéd a nyelvet..

És most összefoglalom: Ilyen ország nincs több. Tényleg nincs. Gyönyörű.  Nincs benne McDonalds. Totál kimaradt a globalitás, annak minden járulékával. Óriási kaland és időutazás. Meg kell nézni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KUBA A PRAKTIKUM JEGYÉBEN: HOVÁ, MIT, MIKOR, MENNYIÉRT? TIPPEK FÜGGETLEN UTAZÓKNAK ÉS ITTHON MARADÓKNAK…” bejegyzéshez 4ozzászólás

  1. koszonom Anna, tobbszor voltage, de igy szeretnek visszamenni telen t.-l.
    udv, jelenleg durres.albaniabol -ez is 1 mas vilag – :)))
    laszlo, b.

Hozzászólás