COLOMBIA III. HURRÁ, LEBEGEK!!!!!

 •  Meghívlak egy tinto-ra –, mondja nekem a férfi. Pedig csak most szólítottam le az főtéren, nem is ismerjük egymást. Annyit kérdeztem tőle, tudja-e hol van a siklórepülős iroda. Erre most meg együtt tinto-zunk. A tinto egész Dél-Amerikában azt jelenti: vörös bor. ( az van ebben a szóban benne, hogy sötét bor, sötét, mint a tinta, azaz, ugyebár, vörös). De Colombiában  nem.
 • 20190617_145713 kicsi
 • Errefelé a tinto az echt feketekávét jelenti, tej nélkül, minden nélkül, úgy, ahogy van. Jardin-ban vagyunk, ebben az elképesztően gyönyörű városkában vagy faluban és itt az az emberek egész napi szórakozása, hogy kint ülnek, dumálnak az utcán, asztaloknál, aztán átmennek egy másik helyre, egy másik asztalhoz és egyik tinto-t tolják le a másik után.

20190617_145810 kicsi

 • Közben roppant elégedettnek látszanak. Hogy nem kapnak infarktust a sok kávétól!!!  Nagyon hozzászokhattak! Mindezt teszik egy csupa-szín utcában vagy téren, olyan , mint egy kiszínezett babaváros, pálma- vagy egyéb idevalósi fák alatt. Kész gyönyörűség.
 • Ez a tinto nyakalás ahhoz képest is furcsa, hogy Jardin már nem is tartozik a kávé zónához, jó messze esik onnan, én csak tudom, mert 8-10 rémes órát buszoztam északi irányba, három busszal, átszállásokkal, várakozásokkal, míg Filandiából ide értem. Ez t. illik már egy másik colombiai provincia, Antioquia. (Tele van pöttyözve ez a megye, egy csomó , hasonló pici, történelmi, koloniális településsel.) Nem baj, itt is dühöng a kávé kultusz, sőt itt dühöng csak igazán! Jardinban istenien lehet people-watching-ot játszani. Vagyis csak lötyögni és figyelni az utcán az embereket. Meg szóba állni velük.
 • 20190617_150221kicsi
 • 20190617_193520 kicsi
 • 20190618_175749 kicsi
 • Meg végigmenni, fölfelé, ez egy nem túl nehéz túraút, a Herrera ösvényen, megállni a vízeséseknél, a kanyonoknál,
 • 20190617_170441 kicsi
 • 20190617_171239 kicsi

aztán meg visszaereszkedni a városba egy ócska,ósdi, nyikorgó sikló faketrecben…

 • 20190617_182346 kicsi
 • .
 • Öt-hat évvel ezelőtt csak olyan idegen ment Jardinba, akinek dolga volt ott, azt se tudták a turisták, hogy létezik. De azért mostanra már nem olyan „hidden gem” , azaz rejtett drágakő, mint akkor volt. Főleg hazai turisták látogatják, viszonylag ritka a külföldi , van tehát turizmus, mégse tűnik turisztikus helynek.
 • 20190617_153246 kicsi
 • Na, szóval, tintozunk egy teraszon, a vadidegen pasassal. – Figyelj ide, mondja,- te itt most nem fogsz siklóernyőzni mert két hónapra, adminisztrativ okokból, leállították ezt a dolgot. Legalább is Jardinban. Az irodájuk is zárva van, ne is próbálkozz velük. Hanem van nekem egy barátom, siklóernyő-oktató, az majd átvisz Andes-be, ott repülhetsz ha akarsz. Prima! Hiszen Andes csak 20 percnyi út. És a pasas azonnal hívja is ezt a barátot nekem. Iszonyúan édesek és segítő-készek itt az emberek. Köszi, Hernan, ezt, meg az összes tinto-t!

20190617_145814 kicsi

 • Így is lett. Az oktatót Danielnek hívják és másnap már ott is volt, értem jött a hostelembe. Ja, és hogy miért a siklórepülés, azt igazán itthon is ki lehetne próbálni, ha éppen vágyik rá az ember, de mit csináljak, nekem ott támadt rá gusztusom. Azon kívül a Kordillerák csúcsai fölött repülni mégis csak más… Daniel átvisz Andesbe a dzsipjén, utána még caplatunk hegynek föl egy csomót, ( lihegek, izzadok, ki vagyok készülve), először tehát fölmászunk, mert  a csúcsról kell lerohanni, hogy lendületet kapjon az ember illetve hogy  az ernyőbe belekaphasson a szél. De előbb még Daniel szakszerűen beköt engem a tandem-kengyelbe,
 • IMG-20190619-WA0004
 • IMG-20190619-WA0005
 • bukósisakot kapok és rohanj, rohanj, rohanj! Corre,corre,corre! Mire én rögtön megbotlom, a francba is. Íme a ciki pillanat,aztán meg a boldog felszállás, videon:
 • https://www.youtube.com/watch?v=D2NU92fSiUU
 • de azért felemelkedünk. Istenem, szállunk…! . Most lentről kacsintanak fel a koloniális falvak, tavak csillannak meg, völgyek mélyednek, csúcsok meredeznek. Mögöttem ez a pasi biztonságot sugall….Mit mondjak? Asszem, boldog vagyok.

Az egész móka nem tart tovább 15-20 percnél, de minden pénzt megér, pedig csak 30-40 dollárba kerül, semmiség az élményhez képest! Majd vissza Jardinba, még sötédes előtt, belefér egy gyors eltrappolás a dzsungelbe ( ez úgy néz ki, hogy a városka szélétől 5 perc után kezdődik a nedves dzsugel,kicsi séta-távolság, irtó jópofa ez az átmenet-nélküliség), mert kábé ebben az órában  jelennek meg a fák között a gallito de roca-k, ezek a vérvörös, nagy madarak és rikácsolnak rettenetesen.

20190617_223902 kicsi

Aztán belefér még egy vacsi a főtéren,

20190618_170336 kicsi

egy kis dumcsizás a hostelomban, ( a tulaj, Gianni, egy olasz, ifjú korában önkéntesként került ide, megnősült, itt ragadt, a karib parton van egy menő pizzeriája, itt meg ez a nagyon klassz, Sgt Pepper nevű hostel az övé, ( ezt is Tom ajánlotta az egyik Colombia leckéjében, köszi Tom! ) és a napot a –  mostanra már –  esti rituálé számba menő jó nagy pohár , frissen készített egzotikus gyümölcslével zárjuk.20190618_170625 kicsi

És holnap már a nagyváros jön, Medellin, a gyilkos drog-császár, Pablo Escobar városa!

COLOMBIA III. HURRÁ, LEBEGEK!!!!!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kedves Anna,lélekben én is Veled kalandozom.Remélem ,hogy még sok szép helyre elrepítesz.Kyvánok erőt,egészséget a további kalandozásaidhoz.

 2. Ismét az irodában ülök és ismét feldobta a napom az írás! Köszi, KÖSZI!! Na, iszom is még 1 KV-t! ♥ Ölelem, legjobbakat csodás élményeket!!

 3. Kedves Anna!

  Ugye tegeződhetünk? Nem tudom, hogyan kerültem a levélre, de gondolkodhatunk egy cikken esetleg. 🙂 Beleolvastam a kalandokba. Kicsit irigy vagyok, mert eredetileg így akartunk utazni a férjemmel, de itt ragadtunk Angliában, miután volt egy sztrókom. Még egy kicsit gyűjtünk, aztán mehetünk. 🙂

  Üdv, Bea

  AnnaCsavar ezt írta (időpont: 2019. szept. 1., V, 11:03):

  > lengyanna posted: ” – Meghívlak egy tinto-ra –, mondja nekem a férfi. > Pedig csak most szólítottam le az főtéren, nem is ismerjük egymást. Annyit > kérdeztem tőle, tudja-e hol van a siklórepülős iroda. Erre most meg együtt > tinto-zunk. A tinto egész Dél-Amerikában azt jelenti” >

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s