HOGYAN VÁLTSUK ÁT A KERÉKBILINCSELÉST KÖZMUNKÁRA? Avagy az igazi kalandért nem kell messzire utazni IV. rész

szeptember 16.

Kihagytam majdnem egy hetet, volt egyéb dolgom elég, de még mindig benne vagyok az egy hónapban, nincs baj. Oké, folytassuk, haladjunk. Délelőtt 11 óra tájt elindulok kocsival ismét az Újpesti Munkaügyi Központba, kezemben az orvosi alkalmassági papírral. Most csak egy óra hosszat kell a sorszámmal várakoznom, mielőtt újfent a múltkori szabálysértési előadónak a színe elé kerülök. Benyújtom neki a rólam szóló egészségügyi szakvéleményt, amire még mindig nagyon büszke vagyok. Papírozik, számítógépezik, gondolom, most készülnek azok a dokumentumok, amelyeket majd el kell küldenie a Kormányhivatalnak, hogy azok, a közmunka elvégzéséig, felfüggeszthessék a tízezer forintos bírságolási eljárást ellenem. Jó, várok, ücsörgök türelemmel.

Kapok is egy igazolást, egy példány aláírva nála marad, másik példány nálam. Ebben azt nyilatkozom le, büntetőjogi felelősségem tudatában, hogy nem vagyok terhes,( ami – miután születési adataim birtokában vannak – megint annyira, de annyira hízelgő), meg hogy nem vagyok kórházi fekvőbeteg, fiatalkorú sem, fogyatékos személy sem. Ezt, ugye, mind nyíltan,becsülettel vállalom. Ugyanezen a papíron szerepel a helyszíni bírság megváltási száma is, tehát összetéveszthetetlen, azaz azonosítható lettem. Meg persze, az a tény is ott van leírva, hogy ezennel megjelentem a közérdekű munkavégzés letöltése céljából. Ez is igaz. Pöcsét, átvétel, értesítést kap: Irattár. Iktatva vagyok tehát.

Na, de ez nem minden. Átnyújt egy un. Kijelölő Lapot is, két példány, egyik aláírva nála marad, másik nálam, és ez mostantól a legfontosabb papírom. Ezzel kell majd elmennem a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársasághoz, mégpedig szeptember huszonhatodikáig, mert később már nem érvényes, hogy felvehessem a munkát, melyet ott kínálnak számomra. Illúzióim ezzel kapcsolatban nincsenek, mert ugyanezen a kijelölő lapon, az első komolyabb passzus végén szerepel, hogy szemétgyűjtő, utcaseprő munkakört javasolnak számomra, mégpedig 12 órán át, amelyet akár két egymást követő héten, heti 2×6 órás munkaidőben, esetleg 8+4 órás ütemezésben letudhatok majd.

Felhasználóbarát tájékoztatás ez, mert világos, érthető. Ahogy emberbarátinak tűnik az előadó jó szándékú figyelmeztetése is: -Nézze, ez a közmunkával való bírság-megváltás elég új, kb. másfél éves. Az erről szóló törvény, sajnos, nincs tisztán megfogalmazva, és emiatt lehetnek itt gubancok.

– ?????

Folytatja: – előfordult már, éppen egy tanáremberrel, látom maga is tanár az eredeti szakképzettsége szerint –, pillant a papírokba –, azért mondom, egy másik tanáremberrel, aki szintén a közmunkát választotta a közlekedési szabálysértése megváltásaként, és már régen ledogozta az egészet, amikor a Rendőrség még mindig küldözgette neki az egyre magasabb büntetésről szóló felszólításokat és a bírósággal való fenyegetéseket.

Na, most aztán tátva marad a szám. – Hogy a fenébe? Ez hogyan létezhet? Miféle perspektíva ez számomra?

– Hát úgy -, feleli, még mindig a papírokkal babrálva – ,hogy a bilincselők, meg a szabálysértéseket kiszabók, szóval a Fővárosi Önkormányzati Rendészet, nem mindig veszik tudomásul, hogy a Kormányhivatal Hatósági Osztályának, mint szabsértő hatóságnak (így mondja: „szabsértő”, praktikusan rövidítve), jogosítványa van a büntetés felfüggesztésére, addig, amíg az elkövetők le nem dolgozzák a kiszabott közmunkát. Ehelyett előfordul, hogy az egy hónap letelte után azonnal feljelentik az illetőt a rendőrségnél, és akkor már nincs megállás, akár söprögetett az utcán, akár nem, jönnek a felszólítások. Ezért – és most rám pillant – azt javaslom, bár ez nem kötelező, hogy amint sikeresen végzett a közmunkával, jöjjön el újra hozzám az erről szóló igazolással és majd elébe megyünk a dolgoknak, nehogy itt feleslegesen legyen kitéve dolgoknak. Jobb eső előtt az a köpönyeg, tudja hogy megy ez. Nehogy úgy járjon, mint az a tanárember.

Megköszönöm a figyelmeztetést, a jóindulatú gesztust, búcsúzunk.

Nem tudom, ki hogy van vele, engem néha megacéloznak a nehézségek. Ugyanakkor, persze, már egy ideje kalkulálok. A bírság az tízezer. Lenne. Mennyibe is van nekem eddig a dolog? De elhessegetem ezt a gondolatot. Fő az igazság. Sőt, nem csak fő, hanem forr is bennem. Tovább is húzok rögtön, mert hajtani akarom az ügyet.

13:30.

A Bosnyák utca 46. számot azért iszonyú nehéz megtalálni, mert valójában a termelői piac része, beleolvad a zöldséges standokba. Negyedórai keringés után helyben vagyok. Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató ZRT. Guszta, szép épületbelső. A Kijelölő Lapomat lobogtatva, odamegyek egy íróasztal mögött ülő hölgyhöz. Mondom, mi újság. – Sajnos -válaszolja – az a kolléganőm, aki ezzel foglalkozik, ma nincs bent, a terepen dolgozik, hajléktalanokkal.

Dinamizmusom erre alábbhagy. Hát, már sose leszek rendes közmunkás??? Minden eddigi ténykedésem hiábavaló volt? Erre még gondolni se merek. Elkeseredhetett képet vághatok, mert a hölgy vigasztal: – Felhívom magának Ágikát, megkérdezem, mikor jön vissza.

Ágika mondja neki a telefonba, hogy a mai nap bizonytalan. Talán holnap reggel. – Ne keseredjen el -, vigasztal a hölgy -, a kolléganőm nagyon rendes ember, igen humánus, biztosan talál valamilyen megoldást, ami jó is lesz, és a törvénynek megfelelően, szabályos is…

Majd lecsengetésül csevegünk egy kicsit. Az én 12 órás büntimre csak legyint. Az semmi. Direkt pimfli. Néha száz órányi közmunka-végzésről van itt szó, halmozott szabálysértések, micsoda arcok és történetek, ha tudná…!

Na, akkor holnap reggel folytatjuk. Most már közel, nagyon közel vagyunk!

Eltöltött idő: 3 óra, költség: benzin, 25 km erejéig

Eddig összesen: 9 óra, 3300 Ft, 45 km benzin

A következő rész tartalmából: Huuuuuurrrráááááá! Regisztrált közmunkás lettem.  Védőkesztyűt, foszforeszkáló mellényt, söprűt-lapátot azt kapok. Tiszta utca, rendes város. És mindezt társaságban.

 

HOGYAN VÁLTSUK ÁT A KERÉKBILINCSELÉST KÖZMUNKÁRA? Avagy az igazi kalandért nem kell messzire utazni IV. rész” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s