SZIGETET AKAROK!

Ha egyszer az embernek nagyon kalandorkodhatnékja van, akkor megy. Vagy éppen – ugyancsak kalandvágyból – marad. Ez a blog nagyjából rendhagyó, legalább is a szokásostól eltérő stílusú utazásokról és a hozzájuk kapcsolódó történetekről, emberekről, élmény- ételekről szól, itthon és külföldön. Tavasszal indult , ugye, Vietnammal, majd Kambodzsával.

Blogot írni – most már így látom – fura dolog. Nehezen is szántam rá magam. Mert sose lehetsz biztos benne, kit érdekelnek ezek a szubjektív leírások. Nehéz röviden és nehéz hosszabban fogalmazni, mert okkal tarthatok attól, hogy ebben az internet-dömpingben nincs türelme az embereknek pár sornál többet végigolvasni.Túlságosan röviden, pedig, nem látom értelmét.

DSCF1372

Dél-Argentína, Patagonia. A jéghegyek és gleccserek világa…. December van,ez itt a legmelegebb hónap

Na, mindegy. A lényeg, hogy, végül is, az eddigi 25 AnnaCsavar bejegyzésre több, mint tízezren kattintottak rá. Hogy internet-szempontból ez sok vagy kevés, nem tudom, mert nincs benne gyakorlatom,de tízezer az tízezer.Csak úgy önmagában is. Örülök neki.

A commentekben többen is azt irták:kaptak tőlem egy kis erőt. Jó hallani ezt, még akkor is, ha egyáltalában nem valamiféle guru-szándékkal fogtam a blogolásba.

Gondolom, arra utalnak a kommentelők , hogy nem kell lehúzni a redőnyt akkor se, ha az ember 70 év körüli, szingli nő. Ez elvileg így is van. Akad más is, mint a háztatartás és a  körömrágós hétvégék.

P1040536

Nagyon fincsi a friss osztriga Uzésben, ezen a dél-francia piacon.

Sőt: határ a csillagos ég, meg a derékfájás. Viszont nem bíztatnék senkit, hogy ebben a szabad, és sodródos stílusban induljon útnak, ha egyszer fél tőle: mondjuk, a bizonytalanságtól, a kényelmetlenségtől,a kiszámíthatatlanságtól, az improvizálástól, a magánytól. Meg attól, hogy fizikailag nem bírja. Az ilyesmi nem összeszedett bátorság, hanem belső késztetés kérdése. Szabadnak lenni, komolyan mondom, nem mindig túl könnyű, de nekem, mindenesetre, megéri.

DSC06209

Az én kis falum az Alföldön. Nagyrév, Holt-Tisza ág. Totális idill, sok-sok madárral

Persze, nem lehet mindig utazni, pláne távoli földrészekre. Ha még oly olcsón is hozza össze az ember ( minimálszállás, minimál-kényelem- igény, stb), határt szab a zsebünk, mindenképpen. Viszont az itthonmaradás is lehet nagy kaland. Mert, azt hiszem, az a fontos, hogy mit látsz meg egy emberen, egy tájon, egy helyzetben. Mit látsz bele? Megfog bármi is? Mi tesz kíváncsivá, mit akarsz megérteni belőle, mi érint meg, mire fogsz még évek múlva is emlékezni? Ez, mondom, ugyanúgy vonatkozik a budapesti utcákra, vagy metróállomásokra, egy eldugott kis magyar falura, mint Hanoi vagy Madrid forgatagára.

DSC05430

A gyöngyösi temetőben. Kit gyászol, vajon, ez a szatyros fiatalember? Mi az ő története?

Na, tehát: itt van egy ál-idős,elvileg nagymama-korú nő, azaz én, egy anyacsavar, aki menthetetlenül kíváncsi. Ez tart életben, meg erőben is. Szeretnék majd nektek írni Varsóról, ahol múlt héten jártam és megdöbbentem valamitől, amiről azelőtt fogalmam sem volt. Szeretnék nektek mesélni egy alföldi faluról, ahol az asszonyok valamikor tucatjával ölték meg a férjeiket és az apjukat. Otthon kívánok lenni ebben a faluban, ahol, persze, már nem ölnek, viszont izgalmas a kocsmai élet arrafelé.

P1020652

Fények, víz, ringatódzás Nagyréven

. És szívesen mesélnék majd egy José nevű andalúziai bácsiról,ott lent Córdobában, aki , gyakorlatilag, öt éve nem mozdul el a törzstavernája asztalától, meg a törzspohara mellől. Vagy egy másik idős férfiról, egy szerény-szegény kisnyugdíjas postásról, aki nyolcvan évesen arra kényszerült, hogy a levegőből egyedül tegyen a földre egy repülőgépet. Vele Amerikában akadtam össze. Vagy ott van az az ázsiai lelkész, aki a pesti Nyugati aluljáróban szokott énekelni, gyönyörű operahangon. Nem operát.

P1040085

Ennétek ebből? Marseilles, halpiac

A világ színes, és az aktuálpolitika, bár örökké bemászik az ágyunkba, és odatelepszik az asztalunkhoz, nem mindig a legfontosabb. Néha kell, hogy önmagunkból építsük szigetet. Gondolom én. Addig is sziasztok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s